Úvod / Tipy z Itálie

Italská kuchyně nejsou jen těstoviny a pizza

14. 05. 2018

Co si představíte, když se řekne „italská kuchyně“? Většině z nás se vybaví pizza a těstoviny všeho druhu. To je důležitá část jejich kulinářství, ale dnes se podíváme i na další pokrmy a delikatesy, které italská kuchyně nabízí. Nechte se inspirovat k ochutnání, až budete na dovolené, ale klidně i k přípravě doma.

Základy italské kuchyně

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Je chutná a jednoduchá na přípravu. Italská kuchyně se v různých regionech značně liší, například v Římě se určitě setkáte s jinými pokrmy, než jaké vám budou servírovány třeba na Sicílii.

Základními surovinami jsou rajčata, olivy, těstoviny, ryby a mořské plody, telecí a kuřecí maso, sušená šunka, zeleninové saláty a samozřejmě řada celosvětově oblíbených sýrů – parmazán, grana padano, gorgonzola, mozzarella, ricotta a mascarpone.

Grana Padano

Pravý italský oběd

Italský oběd se skládá z několika chodů, bývá velmi vydatný a Italové u něj stráví hodně času. Jak je známo, v Itálii mají lidé spoustu času na všechno. Celý oběd je samozřejmě třeba doplnit vhodnými italskými víny. Tato informace však neplatí pro všední dny, pouze pro víkend, svátky nebo dny dovolené. Během pracovního týdne italové obědvají z pravidla pouze 1 chod, buď antipasto, primo nebo secondo.

Těstoviny a zelenina

Předkrm (= antipasto)
Začneme předkrmem, tzv. „antipasto“, ten má za úkol navnadit chuťové buňky, ale ne přímo zasytit. Častým italským předkrmem je pečivo se šunkou prosciutto, salát caprese (mozzarella s rajčaty a bazalkou), carpaccio (velmi tence nakrájené plátky masa ochucené citronem, olivovým olejem a parmazánem), nebo bruschetta (opečená bageta se směsí rajčat, bazalky, kapar aj.).

První chod (= primo)
Prvním chodem ještě není hlavní jídlo, ale další zastávka k němu. Nejčastěji najdete na menu jako první chod polévky (například minestrone), nebo i těstoviny. Pokud chcete vyzkoušet něco pro nás nezvyklého, co takhle studená melounová polévka s mozzarelou a šunkou?

Druhý chod (= secondo)
Druhým chodem je ve většině případů masové jídlo, ale není to jednoznačným pravidlem. Oblíbená je už zmíněná pizza, různé druhy těstovin, lasagne (dlouhé pláty těstovin s mletým masem v rajčatové omáčce a s bešamelem), nebo pravé italské krémové risotto (od našeho ušlo opravdu dlouhou cestu, určitě jej vyzkoušejte).

Tiramisu

Dezert (= dolci)
Italským primem je vynikající smetanová zmrzlina, ale umí překvapit i spoustou dalších. Co takhle tiramisu (kávovo smetanový dezert), panna cotta (jemně oslazená vařená smetana ztužená želatinou s ovocem), nebo lahodný tartufo (zmrzlinová koule plněná likérem, nebo ovocem a obalená v čokoládě, oříšcích, kokosu)? Sbíhají se vám sliny? Jeďte s námi do Itálie!

2010 - 2024 © Italia Travel - nejlepší dovolená v Itálii
Vytvořilo Plugo.cz - tvorba e-shopů